Vrednotenje slike s histogramom

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Vrednotenje slike s histogramom

V praksi je histogram zelo uporabna reč, ki pomaga pri analizi slike. Uporaben je tako zelo, da ga večina proizvajalcev fotoaparatov vdela v programsko opremo fotoaparata kot osnovno orodje za pregled tonske vrednosti slike. Tako lahko že takoj vidimo, ali je slika dobra ali ne.

Iz histograma lahko na hitro razberemo, ali vrednosti ustrezajo sceni in sliki, ali je kontrastna ali ne, predvsem pa ali je pretemna ali presvetla. Skupaj z opozorilom, ki prikaže prežgane površine, se nam praktično ne sme zgoditi, da bi posneli napačno osvetljeno sliko.

Temno

Nekontrastno

Svetlo

Kontrastno

Histogram temne slike pokaže večino vrednosti v levem delu diagrama. Če slika vsebuje neko svetlobo, lahko to pomeni, da so temne barve v sliki bogate. Ker ima tale slika tudi svetle površine, lahki povečamo le svetlobo v temninah.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.