Posterizacija slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Posterizacija slike

Posterizacija slike je posledica povečevanja kontrasta. Pojavlja se pri popravljanju kontrasta v slikah z malo kontrasta in zmajhno barvno globino. Če majhno število barvnih vrednosti raztegnemo na cel spekter, med barvami v histogramu nastanejo praznine, v sliki pa se pojavijo ploskve enakih barv. Enak rezultat se pojavi tudi pre pretvorbi 8 bitne barvne globine v večjo.

Original

Kontrast povečan

Kontrast pretiran

V praksi se vidna posterizacija pojavi pri res pretiranem navijanju kontrasta, pa še to večinoma v povezavi z visoko JPEG kompresijo. Pri simulaciji posterizacije sem se moral v tem primeru tule precej potruditi, da sem dobil vsaj malo viden efekt. Jasno viden pa je rezultat v histogramu, kjer nastanejo med vrednostmi vrzeli, ki pomenijo, da vmesnih barv ni.

Tipičen histogram nekonstrastne slike kaže večino vrednosti v sredini diagrama.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.