Histogram napačno osvetljene slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Histogram napačno osvetljene slike

Napačno osvetljena slika ima tipičen histogram, iz katerega lahko razberemo probleme ekspozicije. Po drugi strani histogram pomaga pri obdelavi slike, da s pretiravanjem ne gremo čez rob.

Pri tonski in barvni obdelavi slike se spreminja tudi histogram, ki kaže napake, ki nastanejo zaradi premikov osvetlitve. Največjo težavo povzroči navijanje kontrasta, ki zelo hitro potisne barve v belino ali temo.

Pretemno

Pravilno

Presvetlo

Programska oprema ne predvideva avtomatske omejitve, ki bi preprečila skok barv v črno ali belo. Najbolj zanesljiva metoda za dober popravek slike, ki ne podre histograma, je obdelava z originalnim programom proizvajalca, ki to blokado pogosto vsebuje. Drug način je uporaba orodja za nadzorovano popravljanje kontrasta (Contrast enhancment v Photopaintu), s katerim spreminjamo gamma vrednost in kontrast nadzorovano.

Pretemna slika ima tipičen diagram z vrednostmi v levem delu. Z rdečim kvadratom je označeno polje, ki naznačuje količino temnih barv na robu histohrama, kar pomeni absolutno črnino v sliki.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.