Dobra osvetlitev slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Dobra osvetlitev slike

V praksi želimo posneti vedno pravilno osvetljeno sliko ali pa s popravkom doseči dober rezultat. Dgitalni fotoaparati dobro merijo svetlobo in sorazmerno pravilno osvetlijo sliko, res pa je, da so med njimi določena odstopanja. Upoštevajo tudi podosvetlitev v nočni sceni in potrebno osvetlitev za zimske motive z mnogo beline.

Popravljanje osvetlitve je v primeru sorazmerno dobre slike je vprašanje osebnih principov, ali sliko sploh popravljati ali ne. Nekateri fotografi se držijo načela, da mora biti slika posneta pravilno na terenu. S pojavom digitalnega postopka je v tem razmišljanju nastala razpoka, ker meja med popravljenim in originalnim ni več jasna. Osnovni popravki sploh ne sodijo več k obdelavi.

Normalno

Intenzivno

Nočna scena

Svetla scena

Histogram te slike je mirna krivulja, ki kaže dokaj močne barve v srednjih tonih, čeprav je slika videti povsem nebarvita. Takih primerov je načeloma malo, kažejo pa na pravilno razporeditev barv.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.