Zmanjšanje globinske ostrine - zahtevno

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Zmanjšanje globinske ostrine - zahtevno

Enostavno zmanjševanje globinske ostrine deluje na majhnih slikah kar dobro. Na velikih slikah z mnogo podatki pa se taka obdelava opazi, saj globinska ostrina z razdaljo pada postopoma, poleg tega pa ima tudi svojo značilno obliko. Če želimo simulirati tako neostrino, namesto navadnega blura uporabimo Motion blur in to v več stopnjah.

V tem primeru sem najprej izdelal še eno plast s celotno sliko (izrez z Rectangel mask tool in Objects - Create - Copy selection). Tej sem dodal Motion blur in osebo na tej plasti izbrisal z radirko. Blur na mejah sem malce retuširal, da se ne opazi eho osebe v okolici. To plast sem malce zatemnil in tako zmanjšal učinek presvetlega ozadja.

Original

Motion blur
Radirka
Zatemnitev
Ponovno blur

S tem še nisem bil zadovoljen. Izdelal sem še eno plast iz že izdelanega ozadja (Object - Duplicate), dodal še večjo stopnjo Motion blura in z radirko izbrisal večino ospredja, tako da je v ozadju stopnja neostrine večja kot spredaj. Tej plasti sem dodal še malce Motion blura z nizko stopnjo širine, ampak v vertikalni smeri, tako da se je zmanjšal vtis gibanja ozadja.

Globinska ostrina sega tudi v ozadje, ki je povrh tega še močno osvetljeno.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.