Selektivno spreminjanje barve

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Vpliv barvne temperature na svetlost slike

Image - Adjust - 'Selective color' je orodje za selektivno spreminjanje barv po posameznih barvnih kanalih. Orodje je zelo učinkovito, vendar bolj malo uporabljano, ker je potrebno za dobre rezultate malo več prakse. S tem orodjem spreminjamo barvno intenziteto za vsak barvni kanal posebej.

V praksi pride to orodje prav tam, kjer hočemo v sliki zmanjšati učinek ene barve, ne da bi pri tem spreminjali druge ali s tem vplivali nanje. Če hočemo, na primer portretu zmanjšati rdečico obraza po sončenju ali brez retuširanja odvzeti rdeče mozolje, zmanjšamo magento na rdečem kanalu.

Original

Obdelano

V praksi popravljamo večinoma rumenkaste slike, nastale v zelo sončnem okolju in modrikaste, posnete pri umetnih lučeh. Vtis je odvisen od motiva, po drugi strani pa je zadeva čisto tehnične narave. Seštevanje komplementarnih barv namreč daje belino.

Pogovorno okno orodja 'Selective color'. Če natančno pogledamo vse možnosti, vidimo, da lahko s tem orodjem nastavimo praktično vse.

Za portret na levi sem uporabil samo to nastavitev, ki je trenutno v pogovornem oknu.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.