Intenziteta barv in tonov

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Intenziteta barv in tonov

Pri intenziteti, nasičenosti in svetlosti barv govorimo pravzaprav o treh različnih pojmih, ki pa se v grafičnih programih obdelujejo s sorodnimi orodji. Na tej strani

Za spremembo nasičenosti uporabimo ukaz Image - Adjust - Hue/Saturation/Lightness, s katerim določimo intenziteto barv. V sliki spodaj sem povečal nasičenost zelene barve, zmanjšal rdečo, modro pa pustil nespremenjeno.

Svetlost slike pomeni nastavitev beline pikslov. Pomeni tudi pomik histograma v desno.
Intenziteta spremeni vrednosti vseh barv v sliki, vključno s tonskimi vrednostmi. Pravzaprav poveča osvetlitev slike tako da se histogfram raztegne, ne pa pomakne v desno. Nima enake funkcije kot svetlost.
Na sliki sem uporabil spremembo Gamma vrednosti na 0,8. Histogram se je premaknil v levo.

Original

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.