Lokalni popravek barv z objekti

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Lokalni popravek barv z objekti

Če obvladamo delo z izrezi in objekti, lahko barvne vrednosti spreminjamo lokalno na izrezanih površinah.

Tale postopek opisuje zahtevnejšo obdelavo slike, ki potrebuje lokalno spremembo barv zaradi slabega kontrasta. Za primer sem uporabil sliko skeleta potopljenega čolna v Piranskih solinah.

Preblem v sliki nastaja zaradi nezanimive zelenkaste vodne površine. Enostaven pomik s tonsko krivuljo da prešibke spremembe in povzroči magenta barvni nadih na lesu. V postopku se uporabi izrezovanje s čarobno palčko, izdelava objekta, v zaključnem koraku pa objekt obarvamo modrikasto in zapečemo sliko.

Metoda ni vedno prava rešitev, sploh če popravek povzroči nenaraven videz slike. Uporabimo jo v nasprotnem primeru, ko se v sliki pojavi nezaželjena, močno obarvana ploskev, ki jo želimo nevtralizirati. S tem postopkom lahko ne le spremenimo barve na manjših izrezih slike, predvsem ga uporabljamo za lokalno osvetlitev in zmanjšanje kontrasta na problematičnih površinah.

Originalna slika je dolgočasna in potrebuje spremembo zelenkaste vodne površine v modro.

Poteg miškinega kazalca preko slike pokaže obdelano verzijo.

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.