Zmanjšanje šuma na ploskvah

Digitalna fotografija: Obdelava slike - Čiščenje slike - Zmanjšanje šuma na ploskvah

Šum v sliki postaja cela znanost in tudi tu je bilo že precej govora o tem neprijetnem pojavu. Šum odpravlja že program v novejših fotoaparatih, odpravljajo ga razni programi, vendar je med njimi le malo takih, ki vodijo do res dobrega rezultata. Na tej strani bomo pogledali še eno, dokaj dobro metodo za ročno popravljanje šuma, predvsem zaradi tega, da vidimo, po kakšnem principu delujejo nekateri programi za popravljanje šuma.

Izkoristili bomo značilno pojavljanje, ali še bolje rečeno, naše videnje šuma. V sliki se vidi šum na homogenih ploskvah, na robovih predmetov pa ga ne opazimo, ker se šum meša s piksli, ki gradijo robove. Zato bomo preskusili način, pri katerem najprej poiščemo kontrastne robove v sliki, jih izpostavimo in popravimo šum le na večjih ploskvah.

Najprej ustvarimo še eno plast s kopijo slike in izvedemo ostrenje robov. Dodamo filter Find edges, pretvorimo plast v črnobelo in po potrebi povečamo kontrast z Image - Treshold z mejo 255.

Nato s čarobno palčko izrežemo vso belino, invertiramo izrez in z njim izbrišemo linije na novoizdelani podloženi plasti slike. Tej dodamo še Gaussian blur, prikažemo ozadje in slika je brez šuma. Nekaj detajlov seveda izgubimo, vendar jih pri čiščenju šuma v vsakem primeru.

Ostrenje

Find edges
Desaturate
Izrez
Blur

Najprej izdelamo dve novi plasti slike in na drugi plasti izvedemo Directional sharpen. Percentage zvišamo na največjo mero, dokler ne opazimo ostrenje šuma.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.