Obstojnost fotografij

Digitalna fotografija: Uvod - Zakaj digitalno? - Obstojnost slike

Kvaliteta klasičnega posnetka sčasoma pada. Digitalni posnetek je obstojen toliko časa, dokler ga arhiviramo.

Posnetek z boksovko iz leta 1908. Slika je nalepljena na debelo lepenko in je po skoraj sto letih še vedno zelo kvalitetna.

Pogosto slišim vprašanje, kako obstojna je digitalna slika. Poznavalcu digitalne tehnike bo vprašanje verjetno izvabilo nasmešek na obraz, vendar je vprašanje tehtno. za vsako tehniko se je v preteklosti izkazalo, da ni večna. Kako pa je s klasično in digitalno fotografijo?

Amaterski fotograf v trenutku fotografiranja o obstojnosti slik ne bo dosti razmišljal. razočaranje se pojavi čez petnajst let, ko isti fotograf ugotovi, da so barvne slike obledele, negativi pa so se zlepili v ovojnicah.

Če pogledamo nazaj, so se iz devetnajstega stoletja ohranile dagerotipije in ferotipije, antikvariati pa ponujajo še nekaj tintipij. Po začetku uporabe boksovk in Eastmanovega Kodak postopka se je fotografija ohranila do danes, spreminja se le kvaliteta papirja. Dobro izdelani posnetki na kvalitetnem papirju in primerno zaščiteni pred vlago in svetlobo so zelo dobro ohranjeni.

Do začetka uporabe barvnega filma ni bilo večjih težav s trajnostjo fotografskih materialov. Problem je nastal z barvno fotografijo, ki še danes pomeni veliko omejitev trajnosti slike. Barvna slika bo obstojna dvajset let, malo dlje pa bo zdržal dia-pozitiv. Negativ bo propadel že v petnajstih letih, če ne bo vsak kos filma ločeno hranjen v primerni in kvalitetni embalaži.

Digitalni posnetki ne izgubljajo kvalitete. Hranimo jih na trdih diskih, zapečene na zgoščenkah, diskete pa počasi izginjajo iz uporabe. Digitalni posnetek je obstojen, dokler smo sposobni hraniti datoteko.

V bodočnosti se bodo pojavile težave z branjem starih zgoščenk, verjetno pa se bo sesedel tudi kašen trdi disk in bodo slike s tem uničene. Resen digitalni fotograf ima urejen zaščiten arhiv slik, tako da pri morebitnih težavah z zgoščenkami, uničenimi diski, morebitnimi napadi hekerjev ali uničujočih virusov, ne bo prizadet. Druga stvar je format datotek, ki jih čez sto let ne bo znal prebrati noben računalniški program. no to je druga zgodba, s katero se bodo ukvarjali računalničarji, ne fotografi.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.