Oblike klasičnih fotoaparatov

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Izbira - Oblike klasičnih fotoaparatov

Studijska kamera z mehom

Po principu delovanja fotoaparata ločimo več tipov naprav. Poleg razlike v njihovi strukturi je bistvena razlika med iskali slike.

 

Dvooka kamera

Starejši tip dvooke kamere uporabljajo fotografi, ki raje opazujejo sliko v iskalu od zgoraj kot iz strani.

Najpogosteje uporabljen je zrcalno-refleksni fotoaparat. Svetloba pada skozi objektiv na odmično ogledalo, ki usmerja svetlobo skozi prizmo v iskalo. Vidi se pravilno obrnjena slika brez paralakse. V trenutku posnetka se zrcalo odmakne in odpre zavesni zaklop. Format filma je Leica format 24x36 mm.

Osnova fotoaparata je camera obscura. Ostrine slike v cameri obscuri so popravili z zbiralno lečo, ki pa je imela svoje napake. Zato so ji dodali druge leče, da so te napake odpravili. Tako je nastal objektiv. Objektiv je oko fotoaparata.

Glede na to, da imajo digitalni fotoaparat podobne principe delovanja kot klasični, si najprej poglejmo osnovne tipe fotoaparatov.

Poleg naštetih variant, ki jih pregledate s klikom na male ikone na levi, se uporablja še nekaj tipov fotoaparatov. Mini pocket fotoaparati uporabljajo film 13x17 mm, so pa miniaturne izvedbe kompaktnih kamer.

Disk kamere uporabljajo njamnjši format filma 8x10 mm. Uporabljajo se zelo redko.

Poleg teh se uporabljajo tudi Polaroidne kamere z nekajminutno izdelavo slike formata 6,8x9,1 in 7,9x7,9 cm v kameri sami. Pri teh je razvit poseben fotokemijski postopek, so pa kljub slabši trajnosti slik še vedno v uporabi.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.