Velikost zrna filma in primerjava s fotodiodo

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Velikost zrna filma in primerjava s fotodiodo

Velikost zrna na filmu leica formata z ločljivostjo 100 črt na milimeter je dobrih 13 mikrometrov.

Razvoj senzorjev za vgradnjo v profesionalne in kompaktne fotoaparate poteka sočasno. Bistvena razlika med obema skupinama je v velikosti senzorjev. Z izjemo 11 megapikselnega Canona Eos 1D in 13 MP Kodaka DCS Pro 14N nastajajo fotoaparati, ki imajo vgrajene senzorje s standardno ločljivostjo 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 in 8 megapik. Razvoj senzorjev povzroča, da se fotoaparati z nizko ločljivostjo ne izdelujejo več.

Velikost pike je definicija barvne vrednosti najmanjše možne površine slike. Pika torej nima dimenzije. Dimenzija nastane, ko barvno vrednost pike dodelimo nekem kvadrantu v sliki.

Občutek, kakšna je velikost piksla v senzorju, dobimo s pomočjo slike na levi. Za osnovo bomo vzeli navaden dia-pozitiv leica formata 24 x 36 mm z ločljivostjo 100 črt na milimeter. Sliko bomo povečali v štirih korakih z 10-kratnim faktorjem.

S klikom na lupo se prikaže povečan izrez slike s faktorjem 10x. Pri 1000-kratni povečavi dobimo predstavo o velikosti zrna klasičnega filma.

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.