Fizična velikost piksla

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Fizična velikost piksla

35 mm film
3 MP
4 MP
5 MP

6 MP

11 MP

14 MP
1 MP
2 MP
3 MP
4 MP
5 MP
6 MP
8 MP

kompakt 6 MP (Fujifilm Finepix E550) Velikost pike 0,004 mm

0,012 mm

Canon Eos 1Ds

Kompaktni fotoaparati

 

Pro SLR

Velikost pike je odvisna od števila pik in fizične velikosti senzorja.

Primerjavo velikosti pike sem priredil navidezni velikosti zrna v emulziji klasičnega filma z ločljivostjo 100 črt na milimeter. S klikom na zgornje vrednosti se pokažejo velikosti pike kompaktnih digitalnih fotoapatatov, gumbi na levi pa prikažejo vrednosti profesionalnih digitalcev.

Klik na gumbe odpre prikaz velikosti piksla glede na zrno klasičnega filma, obenem pa s primerjavo senzorjev v profesionalnih in potrošniških fotoaparatih dobimo relativno razmerje med velikostmi pikslov. Senzorji v profesionalnih fotoaparatih imajo velikost pikslov kar nekajkrat večjo.

 

Za kompaktne digitalne fotoaparate se uporabljajo senzorji malih dimenzij, zato je velikost pik teh fotoaparatov manjša kot pri profesionalnih fotoaparatih. Velikost pike vpliva na kakovost slike, predvsem na dinamični razpon.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.