Fotodioda - piksel

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Vrste senzorjev

Fotodioda je element, ki spremeni svetlobno energijo v električni naboj, vendar je sama kot taka mnogo prešibka, da bi dala dobro meritev. Velikost fotodiod je namreč samo dobrih deset mikrometrov, poleg tega pa njihovo efektivno površino zmanjša še vezje okoli nje.

Da bi izboljšali zajemanje svetlobe na fotodiodi, se nad njihovo površino doda plast majhnih leč, ki svetlobo zberejo iz večje površine in jo usmerijo na ploskev fotodiode. Med plastjo mikroleč in fotodiod se nahaja tudi barvni filter, ki omogoča presevanje samo ene barva na vsak piksel. Tako nastane barvna mreža iz rdečih, zelenih in modrih točk, ki se kasneje preračunajo v pravo sliko.

Tak princip poveča učinkovitost senzorja, ima pa seveda tudi svoje težave.

Prva težava je oddaljenost mikroleč od površine fotodiod. Ta razdalja je majhna in mora pač obstajati zaradi optimalne projekcije svetlobe na fotodiodo. Vendar se nekaj svetlobe razprši med piksli, kar poslabša kvaliteto meritve.

Drug problem nastane zaradi ostrega kota, pod katerim pada svetloba na senzor. Kompaktni fotoaparati imajo fiksne prilagojene objektive, zato je napaka manjša. Če pa uporabimo širokokotni objektiv na zrcalnorefleksnem digitalnem fotoaparatu, bo svetloba padla na mikroleče pod ostrim kotom, kar poveča razpršitev svetlobe in padec dela svetlobe mimo površine fotodiode. Na robovih senzorja se pojavi večja kromatična aberacija in vinjetiranje, kar je Nikon pri senzorju LBCAST rešil z večjimi mikrolečami na robovih senzorja.

Za kvaliteto posnetka je torej bolje, če pade svetloba čimbolj pravokotno na površino senzorja. Zaradi tega dejstva je začela industrija optike izdelovati objektive, prilagojene na velikost senzorja, saj se s tem zmanjša tudi kot vpadne svetlobe na rob senzorja.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.