Senzor CMOS JFET LBCAST

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Vrste senzorjev

Nikon je v svojem foroaparatu D2H uporabil senzor s svojo tehnologijo, ki pomeni napredek pri kvaliteti slike. Namesto znanih MOSFET tranzistorjev je kot ojačevalce v vezju uporabil Junction Field Effect Transistor (JFET), poleg tega pa sta v senzorju dva izhodna registra, kar zelo pospeši prevajanje podatkov. Tudi vezje okoli piksla je izboljšano, ker so uporabili tri tranzistorje za piksel namesto štiri.

Tako kot pri navadnem CMOS senzorju je histrost izhodnega registra odvisna od frekvence vertikalnega branja podatkov. Če to frekvenco povečamo, lahko hitreje procesiramo podatke, vendar se povečajo napake v procesu, predvsem šum. Dva izhodna registra bereta podatke z dvakratno hitrostjo, eden procesira rdečo in modro, drugi pa zeleno barvo (skica desno).

Kompaktna izvedba piksla pri tem senzorju omogoča, da je lahko plast mikroleč bližje površini fotodiod. V praksi to pomeni manjše napake zaradi boljšega usmerjanja svetlobe na fotodiode. Senzor ima tudi večje mikroleče proti robu senzorja, kar zmanjšuje kromatično aberacijo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.