CMOS Senzor

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - CMOS senzor

Complementary Metal Oxide Semiconductor Active Pixel Sensor je ime za senzor CMOS. Princip delovanje tega senzorja je podoben kot pri senzorju tipa CCD, le da se naboj vsake fotodiode posebej pretvori v napetost in ojača že v vezju samem. Vsak element posebej je torej sestavljen iz fotodiode, vezja, napetostnega pretvornika in ojačevalca (shema levo). Signal torej ne potrebuje zunanjega ojačevalca, zato ga takoj obdela AD konverter in shrani v pomnilnik.

V tem primeru ni potrebno shranjevati naboja v posamezne registre. Cel postopek se izvrši na nivoju samega piksla, zato se zelo poveča hitrost delovanja, vendar ima vezje tudi slabe strani. Ker je pri tako majhnih elementih napaka nekaj normalnega, se pojavi problem različnih napak na nivoju piksla in to celo z dvema elementoma: napetostnim pretvornikom in ojačevalcem. To pomeni večji šum v sliki. Fotoaparat s CMOS senzorjem potrebuje mehanski sprožilec.

CMOS uporablja podoben princip delovanja kor spominski elementi - naslavljanje lokacije s številkama vrstice in stolpca, zato se ti senzorji lahko izdelujejo z obstoječo elektronsko tehnologijo. So cenejši, porabijo manj energije in čeprav imajo težave s šumom, slabšim dinamičnim razponom in barvami, postajajo zaradi napredka vse boljši.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.