Interline transfer CCD Senzor

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Vrste senzorjev

V nadaljevanju bomo primerjali delovanje CCD in CMOS senzorjev. Bistvena razlika med njimi je v tem, da naboj fotodiod v CMOS senzorju povečajo ojačevalci za vsko fotodiodo posebej. Zato je CMOS senzor hitrejši. Najprej pa poglejmo razliko med Interline transfer in Full frame transfer senzorji CCD tipa.

Na sliki desno je prikazano delovanje Interline transfer CCD senzorja. Fotodiode (siva polja) pretvorijo svetlobno energijo v električni naboj, ki se premakne v odvajalne izmenične registre. Vsak paket signalov enega vzporednega števca se premakne proti izhodnemu registru, ki prenese signale v napetostni pretvornik (V). Dobljena napetost se ojača v ojačevalcu (O) in pretvori v digitalno vrednost v AD konverterju (AD). Podatki se polnijo v izhodni spomin (B).

V spominu se shranijo le podatki o rdeči, modri in zeleni barvi. Za popolno barvno sliko se morajo podatki še interpolirati v pravo sliko.

Ker se signal iz fotodiod takoj prenese v registre, proces poteka neprekinjeno. To pomeni, da senzor neprestano daje podatke o prejeti svetlobi, zato fotoaparat ne potrebuje sprožilca. Pravilna osvetlitev se določi časovno, tako da kontrolni program po pritisku na sprožilec določi izsek signala iz senzorja.

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.