Full frame transfer CCD Senzor

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Full frame transfer CCD Senzor

Ker registri in vmeso vezje med fotocelicami zasede kar nekaj prostora, se zaradi tega vsa svetloba ne da izkoristiti za osvetlitev cele površine senzorja. Da bi zadevo izboljšali, so izdelali takoimenovan Full frame transfer tip senzorja, ki vmesnih registrov nima. S tem se lahko izkoristi veliko večja površina fotodiod, kvaliteta posnetka pa je boljša.

Na desni sliki je prikaz delovanja takega tipa senzorja na simboličnem izrezu 6x6 pikslov. Skica prikazuje senzor v trenutku, ko je en paket podatkov že prenesel v izhodni register. Površina fotodiod je v tem primeru maksimalno izkoriščena, zato se pojavlja manjši šum v sliki, kvaliteta posnetka pa je v splošnem boljša.

V enakem procesu kot pri Interline transfer senzorju se iz izhodnega registra električni naboji prelijejo v napetostni pretvornik (V), napetos se ojača z ojačevalcem (O), signal se pretvori v digitalni zapis v AD konverterju in shrani v zunanji pomnilnik.

Ker ni vmesnega shranjevanja električnega naboja iz fotodiod v notranje izmenične registre, senzor po osvetlitvi odda ves naboj v procesiranje, zato mora biti v fotoaparat vgrajen pravi mehanski sprožilec.

Full frame senzorji se vgrajujejo večinoma v zrcalnorefleksne digitalne fotoaparate.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.