Frame transfer CCD Senzor

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Frame transfer CCD Senzor

Posebna, manj znana varianta Full frame transfer senzorja je Frame transfer senzor, ki je večji in dražji, vendar omogoča živo sliko. Deluje na podobnem principu kot Full frame transfer senzor, vendar shrani naboj vseh fotodiod naenkrat v nekakšen spominski register, ki nekako nadomešča izmenične registre, ki jih uporablja Interline transfer CCD senzor.

Slika na desni prikazuje delovanje takega senzorja v trenutku, ko so fotodiode že oddale vse naboje v spominski register. V izhodnem registru je še en paket podatkov iz prejšnje slike, ki se bo premaknil preko napetostnega pretvornika v ojačevalec, od tam naprej pa v AD konverter in v zunanji spomin.

Ta tip senzorja ne potrebuje mehanskega sprožilca, ker senzor neprestano pošilja pakete podatkov v spomin. Slika se zapiše na enak način kot pri Interline transfer senzorju, tako da kontrolni program po sproženju zajame ustrezen del signala.

V vseh primerih CCD senzorja je ojačevalec le eden, zato so napake za posamezne piksle odvisne le od tega. V nadaljevanju bomo videli, da pri CMOS senzorju naboj vsake fotodiode posebej poveča svoj ojačevalec poleg fotodiode, zato so napake vezane na vsak piksel posebej.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.