Vrste senzorjev

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Vrste senzorjev

V večini CCD senzorjev (Charged Couple Device) so barvne točke razporejene v tako imenovanem Bayerjevem  zaporedju (RGBG, rdeča-Red, zelena-Green, modra-Blue, zelena-Green), na vsako rdečo in modro točko pa sta razporejeni dve zeleni točki.

Nekateri proizvajalci so namesto Bayerjevega zaporedja uporabili CYMG (cian, rumena, magenta, zelena) s tem, da se pri interpolaciji uporablja subtraktiven način preračunavanja točk.

Pri uporabi senzorja se je pojavil problem zajemanja signala. V kompaktnih digitalnih fotoaparatih je uporabljen tako imenovani Interline Transfer CCD senzor, pri katerem je zajemanje signala izvedeno z elektronskim sprožilcem. Signal se zajema v intervalu, ki ga določi program. Tak senzor ne potrebuje mehanskega sprožilca, vendar je okoli vsake fotodiode kontrolno vezje z izmeničnimi registri, v katere se prenaša trenutni naboj fotocelic. Efektivna površina takega senzorja je zaradi kontrolnega vezja zmanjšana, zato se jakost signala poveča z nanosom mikro leč na foto-diode. Efektivna površina je v bistvu tako precej zmanjšana, zato so napake senzorja večje.

V boljših fotoaparatih se uporabljajo senzorji s tako imenovano Full Frame Transfer metodo zajemanja podatkov. Senzor nima kontrolnega vezja in pošlje ves zajeti signal v register, kjer se zabeleži kot RAW zapis. Ti senzorji so enostavnejši in bolj kvalitetni, potrebujejo pa mehanski sprožilec.

RGBG razporeditev je prilagojena percepciji človeškega očesa in zelena barva služi tudi kot informacija o osvetljenosti.

 

Pri subtraktivnem principu se ustrezne barve ustvarjajo z odvzemanjem barvnih komponent.

Dimenzija senzorja se ne meri v standardnih merskih enotah. 1 colski senzor ima 16 mm diagonalo. Na primer: Minolta Dimage 7 ima vgrajen 2/3 palčni CCD s skupno ločljivostjo 5.240.000 (2,658 x 1,970) točk in ima 11 mm diagonalo.

 

Slika levo: zaradi interpolacije med barvnimi vrednostmi soležnih pik se vpliv ene odziva na širokem polju, ki v praksi zajema približno štiri piksle neostrine.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.