Tehnične izvedbe senzorjev

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Digitalizacija - Tehnične izvedbe senzorjev

VPrincip Foveon seonzorja svetu digitalnih fotoaparatov se dogaja precej novosti. Velik napredek utegne povzročiti razvoj večplastnega senzorja Foveon, ki posname vse tri barvne vrednosti v ločenih plasteh. Ostrina slike, ki jo izdela ta senzor, je po izjavah strokovnjakov daleč boljša kot slika, ki nastane z interpolacijo slike iz običajnih CCD tipal z nekajkrat višjo nazivno ločljivostjo.

Ena precej zanimiva novost za uporabnike je dinamični senzor, ki je vpet v mehanizem, ki kompenzira tresenje senzorja. Proizvajalec obljublja, da bodo lahko uporabniki fotoaparatov s temi senzorji fotografirali pri 10x krajših časih kot z običajnimi fotoaparati.

Če bo to resnično delovalo tudi v praksi, se bo lahko posnela fotografija tudi v zelo slabih svetlobnih razmerah. To pomeni v fotografiji velik korak naprej. Poročila zaenkrat kažejo, da se čas ekspozicije s tem senzorjem lahko podaljša za dva koraka, kar je za tehnologijo malo, za fotografa pa precej.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.