Dinamični razpon in AD-konverter

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Princip delovanja - Dinamični razpon in AD konverter

Barvna globina slike je odvisna od najmanj zmogljive komponente. Če posnamemo sliko v 36-bitnem RAW formatu in potem shranimo v JPEGu, se barvna globina zmanjša na 24-bitov.

Svetloba, ki se odbije od motiva, ima neskončno število barvnih odtenkov. V sliki jih bo toliko, kolikor jih bo posnela najmanj zmogljiva naprava v kameri. Če hočemo imeti 12-bitno globino v sliki, mora imeti senzor dinamični razpon dovolj velik.

 
Pretvorba slike z 12-bitno globino v 24-bitni JPEG pomeni izgubo odtenkov
 

Pri propagiranju digitalnih fotoaparatov pogosto preberemo reklamo, da ima nek fotoaparat dober dinamični razpon zaradi dobrega AD-konverterja. To je možno le v primeru, če je dober dinamični razpon sposoben posneti tudi senzor. Če senzor nima dobre optične sposobnosti zapisovanja detajlov, jih AD-konverter ne more pričarati.

Recimo da imamo senzor z 8-bitno občutljivostjo. Ta senzor daje le 256 tonov po vsakem barvnem kanalu. Končna slika imela tako število odtenkov ne glede na to, da jo 12-bitni AD konverter pretvori v 4096 tonov.

Če imamo v fotoaparatu senzor, ki ima dober dinamični razpon, AD konverter pa je 8-bitni, bo ta združil po več bližnjih tonov skupaj v enega. Seveda to pomeni izgubo informacij, kar istočasno napove izgubo barvne globine.

Ne pozabimo, da pomeni shranjevanje slik v JPG formatu pretvorbo v 3x8-bitno sliko. JPEG format shrani 8 bitov rdeče, 8 bitov zelene in 8 bitov modre barve, kar pomeni 256 odtenkov posamezne barve ali skupno 16 miljonov barv. V JPEG pretvorjen RAW ali 12-bitni TIFF bo imel samo 24-bitno barvno globino ne glede na kakovost zajete slike.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.