Barvna temperatura svetlobe

Barvna temperatura svetlobe je relativna vrednost temperature, pri kateri daje črno telo določen spekter svetlobe. Pravzaprav je težko oceniti, ali so barvni odtenki na fotografiji enaki kot predmeti v naravi v trenutku, ko je bil posnetek narejen. Mislim, da še tako dobro oko težko loči razliko med odtenki posnetka in originala, razen če primerja posnetek tiskane slike z originalom, na primer dobro sliko iz navadnega koledarja. Avtomatska nastavitev barvne temperature, ki jo ponuja kamera, ni dovolj natančna. Najboljši način je nastavitev  barvne temperature na belino kar na kraju fotografiranja. V tem primeru se kalibrira fotoaparat, da se nastavi stikalo na 'set' in naredi posnetek bele površine, najbolje kar kosa papirja.

Primer barvne temperature svetlobe je vidna na spodnjih dveh slikah. Obe sta bili posneti v kratkem časovnem zaporedju, prva iz osenčene strani, druga iz osončene.

Ne pozabite: včasih je bolje posneti fotografijo v naravi brez kalibracije barvne temperature svetlobe, ker so barvni odtenki v sencah v vsakem primeru drugačni kot na svetlih področjih.
Vsak tip osvetlitve ima svojo barvno temperaturo:
Tema
4000K
Senca
6500K
Sončna svetloba
6000K
Fluorescentna žarnica
5500K - 4000K
Incandescent
3500K - 3000K