Dinamični razpon

je razmerje med najsvetlejšimi in najtemnejšimi deli slike. Dinamični razpon določa, s kakšno zmožnostjo fotoaparat pri veliko vpadajoče svetlobe še loči detajle v temninah. Kot primer sta spodnji dve sliki, posneti v istem času iz istega stojišča, vendar eden proti soncu, drugi pa s svetlobo za hrbtom. Čeprav sta oba posnetka podobno osvetljena, so barve na desnem posnetku dosti bolj mrtve, ker jih senzor ni bil sposoben zapisati zaradi visoke intenzitete svetlobe.
Z digitalnim fotoaparatom, ki ima dobro sposobnost merjenja osvetlitve in možnost zaklepanja osvetlitve, lahko slabše zmožnosti senzorja obidemo tako, da nastavimo meritev svetlobe na svetlejše mesto in posnamemo temnejšo sliko, ki jo kasneje popravimo z računalnikom. Vsekakor pa moramo paziti, da na ta način ne posnamemo popolnih črnin, ki jih kasneje ne moremo popravljati. V težavah smo tudi v primeru, če nastane v temninah šum.

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Princip delovanja - Dinamični razpon in AD konverter

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.