Fotografski pribor - baterije in polnilci

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Pribor - Baterije in polnilci

Akumulatorji

Digitalni fotoaparati so požeruhi energije. Največ energije porabita nalaganje podatkov v spominsko kartico in pogon mehanizmov optike. Za nemoteno delo boste potrebovali torej nekaj dodatnih kompletov NiMH akumulatorjev, če pa je v fotoaparatu vgrajena posebna baterija, pa vam ne ostane drugega kot da si kupite dodatno originalno proizvajalčevo akumulatorsko baterijo.

Pri nakupu preverite kapaciteto akumulatorja. Na trgu se dobijo ceneni akumulatorji s kapaciteto 1400 mAh, vendar vam za uporabo v fotoaparatu priporočam akumulatorje s kapaciteto 2000 mAh ali več. Pred prvo uporabo nove akumulatorje nekajkrat temeljito napolnite in jih takoj spraznite v svetilki, lahko pa za praznjenje uporabite tudi polnilec, ki ima vgrajeno funkcijo praznjenja.

Najbolj uporabni so standardni NiMH akumulatorji. Naj vas ne zmoti, da je dejanska napetost teh akumulatorjev 1,2 V, ne pa 1,5 , kot smo navajeni pri standardnih baterijah. Napajanje fotoaparatov je prilagojeno tej nižji napetosti. NiCd akumulatorji imajo močan spominski efekt. Ta je posledica procesov na elektrodah, ki povzročijo, da se kapaciteta baterije prilagaja načinu praznjenja. Če nekajkrat take akumulatorje izpraznite počasi in jih začnete polniti, preden se popolnoma izpraznijo, se bodo pri naslednjem polnjenju obnašali podobno. Boljši polnilci imajo vgrajeno funkcijo praznjenja, ki jo vklopimo pred začetkom polnjenja.

Akumulatorji pri -10 stopinjah celzija prenehajo delovati. Če je vaš fotoaparat požeruh, bodo odpovedali že prej.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.