Digitalni fotoaparati in poraba energije

Digitalna fotografija: Kamera - Pribor - Kapaciteta baterij

Zdržljivost baterij je ena od ključnih lastnosti pri nabavi fotoaparata. Če rabimo fotoaparat le za studijsko fotografijo ali ne potujemo daleč, nas to niti ne zanima kaj dosti. Če pa se odpravimo na daljše potovanje, bo vprašanje energije naenkrat postalo najpomembnejša reč. Ko fotografiramo nekje v naravi in daleč naokoli ni nobene trafike niti vtičnice, smo lahko hitro v težavah. Nekateri fotoaparati so pravi požeruhi električne energije, zato se je o tej lastnosti fotoaparata bolje pozanimati prej. Pri zdržljivosti baterije ni več pomembna kapaciteta baterije same, ampak koliko posnetkov se lahko sproži z enim polnjenjem akumulatorjev oziroma koliko ur fotoaparat z njimi sploh deluje.

Za fotoaparate, ki so trenutno na trgu, so podatki o zdržljivosti baterij znani. Največkrat je uporabljen set NiMH baterij ali originalna proizvajalčeva baterija. Prva varianta ima običajno manjšo kapaciteto, vendar tudi nekajkrat nižjo ceno kot druga. Da ne bi govoril na pamet, sem pripravil nekaj diagramov, iz katerih vidimo, koliko posnetkov lahko naredimo z enim polnjenjem baterij. Primerjava je narejena z originalno baterijo oziroma z 1600 mAh NiMH setom za tiste fotoaparate, ki uporabljajo samo te akumulatorje.

Klik na oznake proizvajalcev odpre diagrame o porabi njihovih fotoaparatov.

Na tem diagramu vidimo povprečje posnetkov, ki jih naredimo z enim setom akumulatorjev. Na meritve ne glejmo preveč togo. Da ima nek proizvajalec nizko povprečje, ne pomeni, da ima slabo izvedbo napajanja. Racionalna poraba energije pomeni, koliko posnetkov naredimo z zmogljivim fotoaparatom za nizko ceno polnjenja. Če ima nek fotoaparat zrdžljivo močno dvojno polnjenje akumulatorjev, ki veliko stanejo, bo zelo primeren za potovanja, ni pa nujno, da je racionalen.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.