Neostrinski krožec

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Ostrina - Neostrinski krožec

Sprejemljivo ostrino slike določa velikost neostrinskega krožca.

Kaj pomeni sprejemljivo ostro in kaj je neostrinski krožec?

Teoretično bi leča preslikala točko, ki se nahaja v neki določeni oddaljenosti od leče, vedno skozi isto goriščnico na isto mesto na filmu ali senzorju. Če pa se točka premakne v večjo ali manjšo oddaljenost od objektiva, se na filmu premakne tudi odslikava te točke, kot se vidi v animaciji desno.

Sprejemnliva velikost neostrinskega krožca je odvisna od pričakovane povečave slike in iz kakšne razdalje bo slika prikazana.

Če vzamemo klasični primer leica formata 24x36 mm in pričakujemo tisk slike v velikosti 20 x 30 cm, bomo sliko iz filma povečali za faktor 8,5. Če bomo sliko opazovali iz razdalje 40 cm, bo zadovoljiva velikost neostrinske površine na sliki 0,25 mm. Če pa bomo sliko opazovali iz manjše razdalje, se zmanjša tudi velikost neostrinskih krožcev.

Preračunajmo vse skupaj nazaj na dimenzijo filma. Pokaže se, da mora biti premer neostrinskega krožca na filmu Leica formata manjši od 0,03 mm.

Kot osnovo smo torej vzeli ločljivost človeškega očesa, ki znaša 0,1 mm na vidni razdalji 40 cm. Vendar so fotografski strokovnjaki glede na prakso določili 1/7 milimetra kot zadovoljivo ostrino.

Glede na različne zahteve po kvaliteti končne slike je premer neostrinskega krožca za format filma 24x36 mm nekje od 0,025 do 0,035 mm, pač odvisno od kvalitetnih zahtev naročnika.

Če ne obravnavamo samo Leica formata, je potreben preračun dimenzij na druge dimenzije filma. Ker pa se ukvarjamo z digitalno fotografijo, bomo postopek poenostavili in vzeli 1/1440 diagonale senzorja kot premer neostrinskega krožca. Vemo namreč, da so v digitalne fotoaparate vgrajeni senzorji različnih velikosti, kar ne vodi samo do nejasnosti glede realnih in navideznih goriščnic, ampak tudi pogreva debate okoli globinske ostrine. Pokaže se namreč, da imajo digitalci zaradi krajših goriščnic večjo globinsko ostrino kot standardni objektivi.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.