Zahtevni kalkulator globinske ostrine

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Ostrina - Zahtevni kalkulator globinske ostrine

 
 Velikost tiskane slike
 Razdalja za ogled slike
 Kakovostna zahteva
 Tip fotoaparata
Zaslonka
Dejanska goriščnica mm
 Razdalja do predmeta metrov
Najbližja razdalja sprejemljive ostrine
Največja razdalja sprejemljive ostrine
Hyperfokusna razdalja
Skupna globinska ostrina

Zahtevni kalkulator globinske ostrine izračuna potrebne parametre za posnetek, ki ga bomo uporabili za tiskano sliko določene velikosti. Kalkulator upošteva poleh običajih dimenzih senzorja, zaslonke in goriščnice še velikost slike in razdaljo za ogled slike. Uporabili ga bomo v primeru, kadar fotografiramo namenoma za neko določeno veikost slike, običajno za navadno sliko malega formata, lahko pa tudi za slike večjega formata kot je na primer koledar ali plakat. Kalkulator bo izračunal poleg globinske ostrine tudi fiperfokusno razdaljo.

Ključni parameter, ki bistveno vpliva na rezultat, je kakovostna zahteva, ki je po standardu postavljena na tretjino največje vidne ločljivosti očesa. Ljudje z zelo dobrim vidom lahko ločijo manjše detajle, kar pomeni večjo zahtevo po globinski ostrini, ki se po kalkulaciji ustrezno zmanjša.

Tip fotoaparata pomeni podatek o velikosti senzorja. Pri zrcalnorefleksnih fotoaparatih prosumer tipa je to ponavadi približno faktor 1,6, pri novejših kompaktnih je senzor velik 5x7 mm. Če tega podatka ne poznamo, bo treba pogledat v navodila.

Pri vnosu podatka o dejanski goriščnici moramo paziti, da vnesemo realno, ne pa preračunano goriščnico brez upoštevanja faktorja povečave. Podobno bo pri zaslonki, ki pa jo po pravilu digitalni fotoaparat izpiše tako kot dejansko je.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.