Prednosti in slabosti globinske ostrine

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Ostrina - Prednosti in slabosti globinske ostrine

Majhna globinska ostrina je ponavadi problematična pri makro posnetkih, vendar je mogoče pri dobrem poznavanju delovanja objektiva z dolgo goriščnico manipulirati z ostrino. Če pa za isto slikovno polje uporabimo daljšo goriščnico in se ustrezno odmaknemo od objekta, bo globinska ostrina za isti rez scene vedno enaka. Seveda je globinska ostrina pri navadnem 50 milimetrskem objektivu ustrezno večja, vendar se s tem spremeni tudi slikovni rez. Še vedno je zaslonka edino orodje, s katerim lahko spreminjamo globinsko ostrino.

Da globinska ostrina z naraščajočo goriščnico pada, vemo, vendar nam to nič ne koristi. V praksi vedno skušamo posneti določen rez, ne pa uporabiti neko določeno goriščnico. Lahko pa manipuliramo z globinsko ostrino in s perspektivo. Prvo fotografijo sem posnel pri fokusu 200 mm iz razdalje enega metra, drugo pa pri fokusu 28 mm iz razdalje pol metra.

Kratka goriščna razdalja objektivov, ki so uporabljeni v digitalnih fotoaparatih, ima nekatere prednosti pred zrcalno-refleksnimi fotoaparati Leica formata. Zaradi manjše dimenzije senzorja digitalnih fotoaparatov je globinska ostrina le-teh v splošnem večja.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.