Globinska ostrina digitalnih fotoaparatov

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Ostrina - Globinska ostrina digitalnih fotoaparatov

Zakaj je toliko govora o globinski ostrini digitalnih fotoaparatov? Je ta kaj drugačna kot pri klasičnih fotoaparatih in če je, v čemu je težava?

Težave ni. Je pa prednost, ki izhaja iz razmerja med velikostjo senzorja in filma Leica fotrmata. Bo globinska ostrina enaka ali se bo tudi tu razmerje spremenilo?

Vemo, da so senzorji kompaktnih digitalnih fotoaparatov dosti manjši kot Leica format, običajno so veliki približno 5 x 7 mm. Pri zrcalnorefleksnih digitalcih je razmerje malo manjše, pri teh smo že kar navajeni na faktor okoli 1,6. To pomeni, da je senzor za 1,6-krat manjši kot film Leica formata. Naj vas spomnim, je Leica format 24 x 36 mm.

Če na primer sedem-milimeterski senzor zmore 5 megapikslov (1980x2560 pik), bo sprejemnliva natisnjena slika velika 18 x 25 centimetrov, to pa je več kot 36-kratna povečava. Velikost neostrinskega krožca bo toliko manjša kolikor manjši je senzor. Če je senzor petkrat manjši kot Leica format, bo velikost neostrinskega krožca, ki je za Leica format 0,03 mm, le nekje 0,006 mm. Manjši je senzor in več megapikslov daje, manjša je velikost neostrinskega krožca. Vse skupaj vpliva tudi na ostrino slike na splošno in tako lahko pričakujemo za isti faktor manjše optične napake objektiva, torej večjo ostrino, manjšo aberacijo in komo.

Ko izračunamo dejansko velikost fotocelice, ki daje en piksel, pridemo do velikosti približno treh mikrometrov (= 7mm/2560 pikslov). To pa je skoraj dvakrat manj, kot je velikost sprejemlivega neostrinskega krožca. Teoretično je ostrina projecirane slike večja, kot jo lahko zapišejo fotodiode, in to na račun globinske ostrine!

Globinska ostrina digitalnega fotoaparata, ki ima vgrajen objektiv z razmerjem 1:n napram Leica formatu, je pri neki goriščnici enaka kot pri 35 mm fotoaparatu z zaslonkino številom, povečanim za ta faktor. To pomeni, da je globinska ostrina digitalnega fotoaparata, ki ima senzor petkrat manjši kot je Leica format, pri zaslonki 4 enaka kot pri zrcalnorefleksnem fotoaparatu z Leica formatom filma ali senzorja pri zaslonki 20!

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.