Objektivi s spremenljivo goriščnico

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Objektivi s spremenljivo goriščnico

28 mm 38 mm 50 mm 80 mm 100 mm

Spremenjljiva goriščnica je ena najboljših rešitev v fotografski tehnologiji, ki ni spremenila le goriščne razdalje enega samega objektiva, ampak je vplivala tudi na način dela fotografov. S spremenjljivo goriščnico neposredno spreminjamo zorni kot, s tem pa tudi slikovni izrez motiva. To dejansko pomeni, da lahko iz istega stojišča izdelamo različne slikovne reze z enim samim objektivom.

Edina pomanjkljivost objektivov s spremenljivo goriščnico je slabša kvaliteta projekcije. Na to kvaliteto vpliva kvaliteta izdelave in s tem tudi cena. Poleg tega se napaka zoom objektiva veča tudi z razponom goriščnice, ki ga ta omogoča.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.