Teleobjektivi z zelo dolgo goriščnico

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Teleobjektivi z zelo dolgo goriščnico

Ekstremne goriščnice postanejo nad 500 milimetri težavne za izdelavo, saj postane objektiv tako dolg, da je obvezna vgradnja nosilne ročice z navojem za stojalo. Taki objektivi so precej težki in nerodni za uporabo, vendar omogočajo velikanske povečave in fotografiranje na velike razdalje. Uporabljajo se za fotografijo v naravi, za modo in za športne posnetke, skratka povsod, kjer ni možno priti bliže motivu. Na desni sliki je prikazan Zeissov Tele-ApoTessar, ki ima vgrajeno ploščo z navojem za stojalo. Omogoča ostrenje od enega metra in pol do neskončnosti z največjo zaslonko 4, kar ponuja izjemno svetlobno moč.

Nad 500 milimetri se pojavljajo zrcalni teleobjektivi, ki imajo namesto velikih leč vgrajeno zrcalo. Eden takih je Zeissov 500 milimeterski Mirotar, ki omogoča fotografiranje na velike razdalje.

Zrcalni objektivi so precej krajši kot bi bili v klasični izvedbi. 500 ali celo 100 milimetrska goriščnica bi pomenila že neobvladljivo dol objektiv, kar mirotar reši z dvakratnim odbojem žarkov v objektivu. Problem zrcalnih objektivov je le v tem, da nimajo zaslonke.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.