Teleobjektivi

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Teleobjektivi

Teleobjektivi omogočajo snemanje iz večjih razdalij. Tak način fotografije je običajen v novinarstvu in športni fotografiji, fotografiji narave, pogosto pa posežemo po ozkokotnikih tudi za makro fotografijo. Teleobjektivi so ponavadi zelo dolgi in težki, zato imajo variante z zelo dolgo goriščnico vgrajeno ploščo z navojem za stojalo.

Do goriščne razdalje 100 mm se običajno izdelujejo kot planar objektivi, nad 100 mm pa kot sonnarji ali tessarji. Planarji so zelo kvalitetni objektivi z majhnim faktorjem povečave, ki preslikajo v sliko dobro perspektivo. Pri goriščnicah okoli 100 mm še ni vidna sploščenost slike, zato so uporabni tudi za portretiranje.

Teleobjektivi z goriščnico okoli 200 milimetrov so ponavadi sonnarji. Spodnji objektiv je Zeissov 210 milimetrski Sonnar, ki je posebno primeren za fotografiranje otrok in živali na večjo razdaljo, zelo primeren pa je tudi za šport in modno fotografijo.

Objektiv na levi je Zeissov 100 milimetrski Plannar z zelo veliko svetlobno jakostjo in zaslonko 2. Je ena najbolj kvalitetnih izvedb teleobjektiva nasploh. Pravšnja goriščnica omogoča v sliki perspektivo, kot jo vidimo sami, le da lahko snemamo iz malo večje razdalje.

Slika je posneta v meglenem jutru z goriščnico 100 mm.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.