Širokokotni objektivi

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Širokokotni objektivi

Širokokotni objektivi se uporabljajo za fotografiranje iz majhne razdalje, vendar z njimi lahko posnamemo tudi pokrajino. Zajemajo širok vidni kot in omogočajo veliko globinsko ostrino. Uporabnost širokokotnikov opazimo, če hočemo fotografirati zaprt prostor, pa nam zmanjka širine. Uporabljajo se tudi za portretiranje od blizu, vendar je treba pri tem paziti na popačenje slike na robovih, ki nastane zaradi močnega ukrivljanja svetlobe iz širokega kota.

Distagon je izvedba objektiva, ki ima odmik od zadnje leče do filma večji od goriščnice, kar omogoča normalno delovanje odmičnega zrcala. Običajna izvedba objektiva s tako goriščnico bi onemogočila delovanje zrcala, ker bi se zadnja leča nahajala v gibalnem področju zrcalca.

Spodaj je 28 milimeterski Zeissov distagon, ki omogoča zorni kot 75 stopinj in zelo kvalitetno sliko brez popačenj.

Objektiv na levi je Zeissov 16 milimetrski Distagon, ki omogoča ostrenje slike od 16 cm do neskončnosti z najmanjšo zaslonkinim številom f/3,5. Zajema vidni kot celih 110 kotnih stopinj.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.