Objektiv ribje oko

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Objektiv ribje oko

Ribje oko je objektiv s skrajno kratko goriščnico, ki pri 8 milimetrih goriščne razdalje zajema približno 180 kotnih stopinj slike. Meja med širokokotni objektivom in ribjim očesom ni ostra. Kot ribje oko se vzamejo objektivi z goriščnico, krajšo od 15 ali 16 milimetrov.

Na spodnji sliki je Zeissov 15 milimetrski distagon, ki se še obravnava kot ribje oko. Zaradi kratke goriščnice je optika izdelana na tak način, da je odslikava projekcije pomaknjena toliko nazaj, da zrcalo ne udari ob zadnje leče objektiva. Iz spodnje skice, ki predstavlja prerez tega objektiva, je razvidno, da je sama optika precej komplicirana, kar tudi kaže, zakaj je cena teh objektivov tako visoka.

Ribje oko se uporablja le za posebne učinke v sliki, saj je ta zaradi tako širokega zornega kota popolnoma izkrivljena. Globinska ostrina, ki nastane v sliki s tem objektivom je od nekaj deset centimetrov do neskončnosti, izkrivljenost slike pa povzroča izbočenost objektov.

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.