Razpon zooma in kvaliteta slike

Digitalna fotografija: Kamera - Objektiv - Razpon zooma in kvaliteta slike

Zakaj posneta slika včasih ni ostra, smo videli pri obravnavi vseh vzrokov za neostrino v sliki, torej tresenje kamere, slabo ostrenje, snemanje v slabi kvaliteti in druge napake. Tu pa se bomo pogovarjali o kvaliteti zoom objektiva, ki ima zaradi spremenljive goriščnice težave z ostrino v nekaterih pozicijah. Poznavanje tega dejstva nam v praksi lahko pomaga, da kljub pristanku na kakovostno slabšo varianto zooma posnamemo bolj ostre slike, kot če delamo na pamet.

Pri zrcalno-refleksnem fotoaparatu lahko uporabimo zelo kvaliteten objektiv s fiksno goriščnico, pa smo problem rešili na en mah. Pri kompaktnih in zrcalnorefleksnim podobnih digitalnih fotoaparatih pa je neostrina v nekaterih pogojih neizogibna. Večji bo razpon spremenljive goriščnice, večja bo napaka v skrajnih položajih. V analizo se ne bomo spuščali, povzel bom le ugotovitev, da večina zoom objektivov daje najbolj ostro sliko nekje na sredini hoda goriščnice pri srednje odprti zaslonki. Najmanj ostrine lahko pričakujemo pri najkrajši goričnici in najbolj odprti zaslonki, v tele-področju pa bo rezultat malo boljši.

Pri dolgi goriščnici in zaprti zaslonki bi teoretično pričakovali najboljše rezultate, vendar ni tako. Omenili smo, da so razmerja pri digitalnih fotoaparatih drugačna in da se pri zaprti zaslonki že pojavlja interferenca svetlobe na robu odprtine zaslonke. To zmanjša ločljivost slike, kar pa istočasno pomeni tudi manjšo ostrino slike. Dobro izostrena slika je pri zaprti zaslonki v vsakem primeru manj ostra kot pri napol odprti. To kažejo tudi testi ostrine, ki sem jih izvedel s svojimi objektivi.

Pri zrcalnorefleksnih digitalnih fotoaparatih je težava manjša. Tudi če imamo manj kvaliteten objektiv, ki neostrino povzroča že z sferično aberacijo, se ta pojavi v mili obliki, če je senzor manjši kot Leica format. V tem primeru senzor zajame središčni del slike, ki ima aberacije izražene v manjši meri.

Kvaliteta slike se s fiksno goriščnico seveda postavi na najvišjo mejo, ne pa tudi kvaliteta našega zivljenja s takim fotoaparatom. Fiksna goriščnica je za dinamičnega fotografa huda omejitev. Že tako je v praksi težko pokriti vse vidne kote fotoaparata z nekaj zoom objektivi, zato manj zahtevni fotografi raje pristanemo na manjšo kvaliteto slike na račun boljše elastičnosti pri fotografiranju.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.