Zgodba o dobrem objektivu

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Zgodba o dobrem objektivu

Nekoč je živel mladenič, ki si je omislil fotoaparat. Pravzaprav niti ni imel kakšne prave ideje, kaj bi sploh počel z njim. Po naključju je videl v neki izložbi črn bleščeč fotoaparat in ga je enostavno - kupil.

Menda ne bomo kar na besedo verjeli, da ni vedel, kaj bi počel z njim. Kupil si je film, ga vtaknil v tisto reč in po najboljši volji posnel šestintrideset posnetkov. Ves navdušen ga je nesel v Foto tivoli in nestrpno čakal cel teden. Rok je zamudil par minut in grizljajoč si nohte čakal pred pultom. Na žalost je bil film črn. Fotograf mu je razložil, da filma verjetno ni dobro vpel v napenjalo.

Ta polomija mladeniča ni odvrnila od črne igračke niti za mezinec. Vajo je ponovil in uspel. Poslikal je rože, mačke, polmetrski novoletni sneg, hiše, celo člani njegove mlade družine so občasno prišli na vrsto. Kupil si je knjigo o fotografiji in prebral, da bi lahko fotografiral tudi take reči, ki so precej daleč. Žrtvoval je eno plačo in si kupil dober 200-milimeterski teleobjektiv.

Zadeva je bila videti precej dobra, vendar jo je uporabil bore malokrat. Tisti vrag tam spredaj je bil vedno predaleč ali pa toliko preblizu, da ga je posnel samo pol. Ko pa je hotel fotografirat svoj priljubljen motiv - cvetje, je ugotovil, da je cvet samo rumena pikica v sliki. Spomnil se je, da je v oni knjigi pisalo, da je treba za tako reč kupiti neke podaljševalne obročke. Res je romalo dobre pol plače v trgovino s fotomaterialom, vendar je zadeva delovala. Slike so bile videti bolj meglene, vendar mu je bila stvar všeč. Po naključju je na nekem potovanju kupil še en komplet takih obročkov, našel pa je celo nek objektiv, ki je nekaj podobnega pričaral že skoraj brez onih obročkov.

Saj bi odnehal, vendar zgodbe še ni konec.

Leta so se obrnila in našemu mladeniču je zrastla brada. To z zgodbo nima nobene veze, hočem povedati le to, da je čas mineval in tačas je nastal internet. Mladenič si je kupil čitalec, svoje slike poskeniral in naredil svojo prvo spletno stran. Če leto je razočarano ugotovil, da so njegove slike mizerne in si kupil svoj prvi digitalni fotoaparat.

To so bili časi! Fotoaparat je bil res pregrešno drag in njegova družina je jezno opazovala, kako je na tisoče slik basal v računalnik. Ure in ure je presedel za tisto stekleno škatlo in buljil v mavrične prikazni v njem. Dobra stara kamera, obročki, teleobjektiv in ostala krama pa se je valjala v kamri in postala zbiralnik za prah.

Draga digitalka pa ni imela nič kaj spodobno zmogljivost. Po dveh letih je - nič več mladenič - napraskal dve plači in si kupil še boljši digitalni fotoaparat. Igračka je bila čudovita in je posnela prelepe slike. No, res je bila tudi čudovito draga, ampak za razvoj znanosti to nič ne šteje.

Po naključju je naš junak nekje drugje opazil, da so na svetu čudovite slike in da takih on sploh ne zna posneti, čeprav ima odličen fotoaparat. Dojel je, da nima pojma o fotografiji. Slike so bile ostre in barvite, vendar v njih ni bilo tistega žara, ki je vel iz slik dobrih fotografov. Postalo mu je jasno, kaj je narobe. Zavedel se je nauka te zgodbe:

Na svetu je mnogo več dobrih objektivov kot dobrih fotografij!

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.