Normalni objektiv

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Objektivi - Normalni objektiv

Za normalni objektiv običajno razumemo objektiv s 50 milimetrsko goriščnico, vendar pozabljamo, da na svetu ni samo Leica format edini slikovni format fotoaparatov. Normalni objektivi so tisti, ki imajo goriščno razdaljo približno enako diagonali filma. Za Leica format to res pomeni približno 50 mm, za 6x6 cm film pa bi pomenilo to 80 milimetrsko goriščnico.

Danes, v času dobrih zoom objektivov, se normalni objektiv skoraj ne uporablja več. Včasih je bil standardna oprema vsakega zrcalno-refleksnega fotoaparata, danes pa pomeni za večino fotografov prej balast kot koristno opremo. Pravzaprav je škoda, ker daje fiksna goriščnica normalnega objektiva zelo kvalitetno sliko.

Spodaj je Zeissov svetlobno močan objektiv sonnar z najmanjšim zaslonkinim številom 1,4.

Slikovni kot normalnega objektiva znaša 46 kotnih stopinj. Običajno so normalni objektivi izdelani kot sonnar objektivi in imajo precejšnjo svetlobno jakost. Zaslonka teh objektivov se odpira od 1,5 do 16 ali celo 32.

Z normalnim objektivom se običajno izostri od najmanjše razdalje 45 cm razdalje do neskončnosti. To pomeni zajetje motiva v slikovnem rezu velikosti nekje 15 x 23 cm, kar pomeni pomanjšanje slike na Leica format s faktorjem 6. Uporablja se za pokrajinsko in splošno fotografijo, kjer ni posebnih zahtev glede povečav. Ta objektiv se uporabi, kadar sprememba stojišča in slikovni kot nista problem.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.