Enostaven test objektiva

Digitalna fotografija: Kamera - Objektiv - Enostaven test objektiva

Testiranje objektiva je na videz nesmiselno delo, ker vse teste najdemo na Internetu, sploh pa lahko pogledamo diagram ločljivosti in kontrasta, ki jih proizvajalci objavljajo na svojih spletnih straneh. Vendar na Internetu ne moremo dobiti občutka, kako objektiv sploh pači sliko. Enostaven test pove več kot vsa teorija, na koncu koncev pa tudi na ta način izveste, kakšen je nek objektiv v primerjavi z drugim.

Za test sem vzel navaden zelo dobro natisnjen koledar in ga posnel v celi širini z različnimi zaslonkami in goriščnicami. S tem sem ugotovil zlato točko vseh svojih objektivov in ugotovil, kako se kakšen objektiv obnaša v skrajnih okoliščinah.

Vinjeta, zelo neostro

 
Vinjeta, zelo neostro
Neostro
Ostro
Neostro
Vinjeta, zelo neostro  
Vinjeta, zelo neostro
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.