Vinjeta

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Vinjeta

Vinjeta je zatemnitev slike ob zunanjih robovih. Nastane kot optična ali naravna vinjeta, lahko pa kot mehanska vinjeta, ki jo povzroči rob filtra ali svetlobna zaslonka.

Optično vinjeto povzroča padanje količine svetlobe proti robovom slike, ki jo povzroči enostaven vzrok - zmanjševanje odprte površine zaslonke glede na vpadni kot svetlobe. Vinjeta je njabolj očitna pri odprti zaslonki, efekt pa izgine, če zaslonko zapremo za nekaj korakov.

Vinjeta se v sliki redko opazi kot očitna motnja, ker jo preglasi motiv, v pokrajini pa jo zanemarimo zaradi učinka oboka, ki ga daje nebo.

   
Mehansko vinjeto povzroči napačna sončna zaslonka ali filter. Najbolj se seveda izriše na širokokotnem objektivu, ki že sam po sebi zahteva sončne zaslonke posebne oblike.
Sončne zaslonke so redkeje vzrok vinjetiranja, sploh če uporabimo originalno zaslonko za širokokotni objektiv. Pri teleobjektivih te težave ni.
Optična vinjeta nastane zaradi zmanjšanja vidne površine objektiva pri odprti zaslonki. Ker ima objektiv neko dolžino in za svetlobo deluje kot cev, se svetlobna odprtina manjša, če to cev nagibamo. Posledično to pomeni, da frontalna svetloba prihaja na senzor skozi celotno zaslonko, iz strani pa skozi zmanjšano okno (slika spodaj)
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.