Sferična aberacija

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Sferična aberacija

Sferična aberacija je napaka leče, ki povzroči neostro sliko na robovih slikovnega polja.

Kromatična aberacija

Običajna leča zaradi sferične oblike lomi žarke v neko točko, ki pa za vse vpadne žarke ne leži v isti točki. Žarki, ki prihajajo v lečo blizu sredine, se srečujejo bolj dlje za njo kot tisti, ki vpadejo v lečo na robovih. Tako se izkaže, da goriščnica ni neka strogo definirana točka, zato se film ali senzor postavi v lego, ki je neka najboljša rešitev. Ta lega je v točki, kjer velikost neostrinskih krožcev še vedno omogoča dovolj ostro sliko.

 

Sferična aberacija povzroči predvsem zmanjševanje ostrine proti robovom slikovne površine, medtem ko je slika v sredini ostra.

 

Sfericna distorzija

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.