Odsev izvora svetlobe

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Odsev izvora svetlobe

Sij se pojavi v primerih, ko gotografiramo proti izvoru svetlobe, najpogosteje proti soncu, vendar tako, da samega izvora svetlobe ni v kadru. V sliki se pojavijo tipični odsevi v obliki zaslonke, ki so v primeru čiste in jasne oblike na pravem mestu celo zaželjene, v večini primerov pa so manj ali bolj nezaželjena motnja.

Sij povzroči odboj žarkov v lečah. Žarki, ki padajo v lečo pod zelo ostrim kotom, ne padejo direktno na senzor, vendar se del te svetlobe odbije od zunanje površine notranjih leč in pade na senzor kot odbita svetloba. Ker je sonce stokrat ali tisočkrat močnejši vir svetlobe kot je scena, je vpliv teh žarkov v sliki seveda močan.

Sij se lahko pojavi v zelo šibki obliki in ga v sliki morda niti ne opazimo. V takem primeru vpliva sij negativno na kvaliteto slike.

Odbita svetloba sonca se pojavi v vseh slikah, posnetih proti soncu, če samo sonce ni v slikovnem rezu.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.