Odsev leč

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Napake leče - Odsev leč

Odsev svetlobe v sprednjih lečah povzroči močna svetloba iz strani. Odsev povzroči slab kontrast slike in megleno sliko.

Odsev leč (veiling glare) se pojavi v primeru, ko sonce osvetli sprednjo lečo objektiva in razpršena svetloba pade na senzor. Sij povzroči nenadzorovano osvetlitev, ki zmanjša kontrast slike in zmanjša jasnost slike. Pogosto sij sovpada z odsevom sonca v obliki zaslonke, ni pa nujno.

Primeri sija sprednjih leč so sicer redki, vendar se jih ne da pravočasno opaziti skozi iskalo. Pojavlja se pretežno pri uporabi širokokotnih objektivov, sploh če sončna zaslonka ne more dovolj zaščititi sprednje leče. V drugih primerih sij leč prepreči ravno sončna zaslonka, če pa je nimamo, pa zadostuje, če sprednjo lečo objektiva zasenčimo z roko.

 

 

 

 

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.