Odsev filtra

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Napake leče - mačje oči

Odsev v filtru povzroči zrcalno sliko izvora svetlobe v sliki. Dobri filtri z antirefleksno prevleko ta efekt povzročijo redko.

Kromatična aberacija

V splošnem velja, da so profesionalni filtri veliko boljši kot navadni, vendar ne moremo pri nobenem reči, da ne vpliva na kvaliteto slike. Slab filter povzroči zrcaljenje slike v njem, kar se lahko opazi v nočnih posnetkih. Odsevi luči se pojavijo kot 'duhovi', vendar se jih v slikah z več lučmi in detajli ne opazi takoj. Odslikava je zrcalna slika izvora svetlobe, center zrcaljenja pa je sredina slike.

Filtri z anti-refleksno prevleko redko povzročijo vidne odboje svetlobe. Na intenziteto odseva ne vpliva le luč, ampak predvsem kvaliteta filtra in okoliščine.

 

 

 

Slika: (c) Arthur Hood

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.