Napake leče - mačje oči

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Napake leče - mačje oči

Efekt 'mačjih oči' povzroči isti vzrok kot optično vinjeto - odprta zaslonka.

Kromatična aberacija

Slika: (c) Senegačnik

Kromatična aberacija

Optično vinjetiranje pri široko odprti zaslonki ne povzroči le vinjete, ampak se pojavi tudi učinek takoimenovanih 'mačjih oči'. Okrogli svetlobni viri, ki niso izostreni in se nahajajo proti robu scene, se v sliki pojavijo v ovalni obliki.

Bolj ko se izvor svetlobe oddaljuje od sredine slike, bolj sploščeno obliko dobiva. Opazi se že v iskalu, prav tako pa se opazi tudi izginjanje tega efekta, če zapiramo zaslonko.

Mačje oči v slikah vidimo zelo redko, ker takih slik enostavno ni. Pri fotografiji se na splošno izogibamo odprte zaslonke zaradi manjše ostrine slike, v nočnih scenah pa je ostrenje običajno nastavljeno na večje razdalje. Tako da sploh ne pride do okoliščin, ki bi omogočile ta učinek.

(v tej sliki se učinek mačjih oči ne pojavi, viden pa je bokeh sedemkotne zaslonke)

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.