Smer svetlobe in kromatična aberacija

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Smer svetlobe in kromatična aberacija

Smer svetlobe vpliva na videz posledic kromatične aberacije optike.

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija se pojavlja bolj na robovih slike kot v sredini. Primer kromatične aberacije je prikazan s povečavo izrezov spodnje slike. Tu se vidi kot modra mavrična obroba na desnem robu cvetnega lista. Rdeča mavrica ni toliko vidna, ker se delno zlije z redečo barvo cvetnega lista.

Oblika kromatične aberacije je malce odvisna od svetlobe oziroma od vpadnega kota. V tretji vrsti slik na levi strani je prikazana razlika v aberaciji, če je predmet osvetljen iz leve strani, od spodaj ali iz desne. 

luč levo
luč spodaj
luč desno

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija Kromatična aberacija
makro 200 mm
200 mm + 2x predleča
200 mm+50mm objektiv

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija Kromatična aberacija
Intenziteta kromatične aberacije je odvisna od kvalitete objektiva in v primeru uporabe dodatnih leč še od povečave. Najboljše pogoje omogoča uporaba ekstenzijskih obročkov, za fiksne objektive kompaktnih kamer pa obrnjen 50 ali 28 milimeterski navaden objektiv, privit s posebnim adapterjem na vrh objektiva fotoaparata. 
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.