Primeri kromatične aberacije

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Primeri kromatične aberacije

Kromatično aberacijo zelo poveča uporaba slabih objektivov in predleč.

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija nastaja torej kot posledica loma svetlobe skozi leče. Razprševanje različnih barvnih spektrov se pojavi podobno kot pri lomu svetlobe s prizmo, na sliki pa se pokaže kot mavrično obarvan rob bolj kontrastnih predmetov. Dobri objektivi imajo vgrajene akromatske člene, ki minimalno razpršujejo svetlobe različnih valovnih dolžin, razpršene spektre pa združijo v isto točko. Pri makro fotografiji so povečave tolikšne, da se kromatična aberacija vseeno pojavlja, vendar na manjših slikah z veliko gostoto pik mavrica še ni vidna.

14%
1:1
20:1

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija Kromatična aberacija
14%
1:1
20:1

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija Kromatična aberacija

Ta postane vidna pri povečavi slike ali pa pri prikazu na ekranu. Kromatična aberacija se poveča pri uporabi predleč, zato poklicni fotografi uporabljajo raje posebne obročke za podaljševanje fokusa, ki pa jih pri kompaktnih digitalnih fotoaparatih s fiksnim objektivom ni mogoče uporabiti.

Kromatično aberacijo se v sliki lahko popravi s programom Picture Window Pro.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.