Distorzija v sliki

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Posledice sferične aberacija

Distorzija je običajno najmanjša pri srednji vrednosti goriščnice zoom objektiva.

Distorzija je najbolj vidna na slikah motivov z ravnimi linijami ob strani slike. Najbolj vidna je napaka pri fotografiranju umetniških slik.

Slika na desni je bila posneta pri goriščnici 28 mm. Objektivi, sploh širokokotni, imajo pri najbolj kratki goriščnici največjo asferično aberacijo. Tej navzven izbočeni deformaciji pravijo tudi sodasta distorzija (barrel distortion).

 

 

Manj opazna je nasprotna oblika vbočene distorzije, ki se pojavi pri daljših goriščnicah. Slika na levi je posneta z istim objektivom pri goriščnici 200 mm.

Distorzijo se lahko popravi z nekaterimi programskimi orodji (Andromeda LensDoc) ali pa si pomagamo tako, da skušamo posneti motiv z goriščnico, ki daje najmanj napake, torej bolj proti tele kot proti ozkokotnem območju. Najboljši pa so tako ali tako objektivi s fiksno goriščnico.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.