Distorzija

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Distorzija

Distorzija je posledica optične napake leče, ki povzroči ukrivljenost slikovnega polja na robovih slike.

Kromatična aberacija

Distorzija ali ukrivljenost slikovnega polja je odvisna od lege zaslonke glede na tanko zbiralno lečo, ki jo vstavljajo v objektiv za zmanjševanje sferične aberacije. Lega zaslonke pogojuje obliko in stopnjo distorzije slike. Na spodnjih slikah vidimo vpliv lege zaslonke na odslikavo predmeta. Ista dimenzija predmeta da v primeru zaslonke za lečo večjo odslikavo kot v primeru zaslonke pred lečo.

Sfericna distorzija Vbočena distorzija
Sfericna distorzija Sodasta distorzija

Distorzija v sliki ni tako problematična, ker naša logika videnja prostora tega tako sprejema že zaradi perspektive. Bolj moteča napaka je spačenost predmetov pri večji dostorziji objektiva ribje oko. Vendar same aberacije ne smemo mešati z učinki perspektive, ki jo ustvarjajo širokokotni objektivi.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.