Napake leče

Digitalna fotografija: Fotoaparat - Napake - Napake leče

Optične napake leč povzročijo bolj ali manj vidne napake v sliki. Kvaliteta leč in objektiva je neposredno povezana s ceno te optike.

Leča povzroči tudi napake. Fotografija bi bila brez tega precej poceni in enostavna. Zaradi loma svetlobe v steklu se pojavljajo poleg pozitivnih učinkov tudi negativni, ki zmanjšajo kvaliteto slike. Poglejmo te napake kar po vrsti.

Distorzija je napaka leče, ki povzroči neostro sliko na robovih slikovnega polja in izbočenost slike.

Kromatična aberacija

Kromatična aberacija je posledica razklona žarkov različnih valovnih dolžin pri lomu skozi lečo. Nastane ob robovih leče kot mavrično obarvanje kontrastnih robov slike, predvsem svetlejših točk.

Barvni razklon leče je odpravil akromat, objektiv z več lečami. Kljub temu se ta pojavlja tudi pri zelo dobrih objektivih, sploh pri večjih povečavah slike.

Kromatična aberacija

Astigmatizem je optična napaka, ki povzroči neostrino slike. Pojavlja se ob robovih slike. Nastane zaradi izbočenosti projekcijskega polja, zmanjšuje pa jo objektiv aplanat.

Kromatična aberacija
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.